fbpx Impact van Corona op Online gedrag: Social en Zoekresultaten

Crisis Advertising

Impact van Corona op Online gedrag: Social en Zoekresultaten

Met de huidige ontwikkelingen rondom het Corona (COVID-19) virus en de maatregelen die door regeringen en gezondheidsorganisaties over de hele wereld zijn getroffen, komt het niet als een verrassing dat veel mensen om verschillende redenen zich naar het internet of social media wenden. 

Sanne Kruis, Koen van den Brink, Angelina Natividad

Mar 16. 2020

*Normaal gesproken schrijven wij in het Engels, maar dit onderwerp leent zich er voor om in eigen taal te schrijven.

*Normally, our blogs are written in English, however, considering this subject and the statistics used, this article has been written in Dutch 

Gebruik de volgende punten om makkelijk door het blog te navigeren:

1. Zoekgedrag

Dit heeft tot nu toe al veel invloed gehad op de zoekopdrachten en zoekvolume voor bepaalde industrieën. Maar wat is er veranderd in het zoekgedrag van mensen? En hoe heeft dit bedrijven in verschillende sectoren beïnvloed?

Google Trrends: Search Volume for Corona in The Netherlands since December 2019

(Google Trends result for ‘Corona’ in The Netherlands since December, 2019)

Sinds de uitbraak van het virus in de regio Wuhan (China) in december 2019, is duidelijk te zien hoe in Nederland in januari 2020 de interesse van de zoekterm ‘Corona’ al is gewekt, maar wat in de tweede week van maart aanzienlijk is geëscaleerd (zie grafiek hierboven). Dit is zeker niet zonder reden, aangezien het aansluit op het moment dat de Nederlandse regering de nieuwe maatregelen ter bestrijding van Corona had aangekondigd.

De impact van Corona op zoekintentie

Veel bedrijven voelen nu al de effecten die de uitbraak van Corona heeft op hun activiteiten. Vluchten worden geannuleerd, grenzen worden in meerdere landen gesloten. Restaurants, recreatieplekken, scholen en kantoren worden gedwongen hun deuren te sluiten en evenementen worden massaal geannuleerd.

Dit heeft geleid tot een enorme daling in interesse van verschillende goederen en diensten, terwijl andere industrieën momenteel een plotselinge stijging van de vraag naar hun aanbod ervaren. Dus wat doen mensen momenteel online?

Google
Aangezien het al een hele tijd geleden is dat we een pandemie van dit kaliber hebben meegemaakt, hebben de meeste mensen geen idee wat er nu gebeurt, wat er nog gaat gebeuren en wat ze moeten doen, niet doen of in huis moeten halen. Het spreekt voor zich dat dit nogal wat veranderingen in zoekopdrachten en volumes heeft veroorzaakt. Als we kijken naar een aantal van de meest populaire zoektermen die momenteel in Nederland zijn, vallen een paar trends het meest op.

Reizen
Een van de industrieën die de impact van het Coronavirus op zijn activiteiten vrijwel onmiddellijk hebben gevoeld, zijn bedrijven binnen de reisindustrie. Doordat luchtvaartmaatschappijen hun vluchten hebben moeten annuleren, vanwege het inreisverbod, neemt het aantal vakantieboekingen sterk af. Hoewel een toename van het aantal zoekopdrachten naar reisagenten, vluchten en landen te zien is, verschuift het doel van het zoekwoord hierachter aanzienlijk.

Waar consumenten normaal gesproken op zoek zijn naar vakantiebestemmingen en vluchten om te boeken, gebruiken mensen deze zoektermen nu om statusupdates op te vragen over de laatste ontwikkelingen in de strijd tegen het virus. Gaan bepaalde vluchten nog? Welke nieuwe maatregelen zijn er gisteravond in [land x] genomen? Kan ik tijdens deze uitbraak nog steeds mijn vakanties of vluchten annuleren en/of krijg ik mijn geld terug? Dit zijn vragen die momenteel de geest van mensen over de hele wereld overnemen.

In tijden als deze is snelle en efficiënte webcare voor merken en bedrijven absoluut noodzakelijk om gedupeerde klanten te helpen, de schade te beperken en een positieve klantrelatie zoveel mogelijk te behouden.

Prepping en in-house entertainment
Hoewel veel industrieën enorm lijden onder de vele gevolgen van de uitbraak van het virus, zijn er een aantal sectoren die een plotselinge en snelle toename van het zoekvolume hebben gezien met betrekking tot hun producten en diensten.

(Google Trends result for ‘WC Papier’ in The Netherlands since December, 2019)

Producten die nooit veel tractie hebben gekregen, zoals handzeep, gezichtsmaskers, vitamines en toiletpapier, zien nu buitengewoon hoge pieken in het zoekvolume. Dit is natuurlijk gemakkelijk te verklaren door de huidige behoeften van consumenten om hun omgeving adequaat schoon te maken en zichzelf te beschermen tegen een mogelijke infectie.

In het verlengde hiervan zijn consumenten over de hele wereld begonnen met hamsteren door het opkopen van alle voorraad van supermarkten, waarbij velen er nu ook voor kiezen om hun boodschappen thuis te laten bezorgen en hun maaltijden online te bestellen.

Het is te verwachten dat bedrijven zoals Mcdonald’s, Domino’s Pizza en andere voedselketens die zijn aangesloten bij online bezorgdiensten zoals Thuisbezorgd.nl, nu ook een toename online geplaatste bestellingen zal zien. Meer consumenten trends volgen verderop in dit artikel.

Update 17 March 2020. Inmiddels hebben onze experts ook positieve trends op search campagnes van onze klanten bevonden. Zo zien zij een enorme stijging in Search Impression Share. De beredenering is dat naar verwachting vele ondernemingen hun campagnes (tijdelijk) hebben stopgezet, waardoor er aanzienlijk minder concurrentie op het search netwerk te vinden is, met als resultaat een stijging in Search Impression Share. Met het oog op de komende weken, voorzien enkele van onze klanten juist meer producten weg te kunnen zetten, doordat zij verwachten dat in de loop van tijd de koopintentie langzaam weer toeneemt.

2. Social Media

De wereld is in de ban van Corona en in tijden van onzekerheid zoekt de mens informatie, maar vooral ook de interactie op. Juist ja, via social media. Maar wat is de impact en welke informatie kun je vertrouwen?

Impact op marketing 

Onze experts, die zorg dragen en ondersteuning bieden aan onze klanten, zien dat in sommige sectoren voornamelijk de impressies omhoog schieten, maar de koopintentie aanzienlijk vermindert. Logisch ook, want in onzekere tijden zijn mensen meer geneigd op zoek te gaan naar online verbintenissen en informatie op social media, waarmee het gebruik van de social media giganten toeneemt. Anderzijds zijn mensen minder geneigd online aankopen te doen.

Het kan zijn dat mensen huiverig zijn geworden voor het doen van een online aankoop, behoefte in aankopen veranderen (in plaats van een nieuwe broek, liever een nieuw boek) of dat zij geen prioriteit stellen aan bijvoorbeeld die nieuwe broek vanwege de huisisolatie en de oude joggingbroek meer dan ooit van pas komt. Andere klanten in bijvoorbeeld de Fast Moving Consumer Goods zien een piek, door sterke vraag naar online bestellingen van bijvoorbeeld eten, zoals eerdergenoemd. 

Join the crowd

Waar de een noodgedwongen zijn business stop moet zetten, speelt de ander in op social media door volgers aan te moedigen om thuis te blijven door middel van het inzetten van een kortingscode. 

Social media leent zich als het perfecte medium om elkaar op te roepen samen de verspreiding van het virus tegen te gaan. Influencers roepen massaal hun volgers op om thuis te blijven, goed om elkaar te denken en niet te plunderen. Het bereik van social media is groot en daarmee ook de sociale verbintenis en steun. Een mooie kracht van social media, ook voor bedrijven. 

Social media als bron voor informatie versus Fake News

Helaas kent de kracht van social media ook een keerzijde. Het coronavirus is gevangen tussen misinformatie en fake news. Je hebt wellicht afgelopen weekend ook de oproep van een arts uit het zuiden via Whatsapp ontvangen, die claimde dat het ziekenhuis overvol was? Een bericht dat later op de middag direct werd weerlegd door het ziekenhuis uit het zuiden zelf. Facebook doet er alles aan om fake news voortdurend te onderscheppen, met de juiste informatie mensen te bereiken en ads te bannen die paniek kunnen veroorzaken. 

3. Ecommerce and Retail movements & trends

Wat zijn de trends van de Ecommerce en Retail consument?

Je hebt het vast al wel een keer voorbij zien komen, maar bijna elke supermarkt draait overuren. Mensen die extra wc-papier nodig hebben en lege schappen waar normaal het brood lag.. Dit is ook terug te zien in het online zoekgedrag van mensen. De consument, tijdens de corona crisis, is een doe het zelver aan het worden. Om hun eigen brood te maken is men online op zoek naar meel en broodbakmachines. Hier wordt massaal op gezocht. 

Nu ook de sportscholen gesloten zijn en men toch gezond en fit wil blijven is er ook een toename te zien in fitnessapparatuur. Thuis sporten is, voor sommige, de enige manier om gezond en fit te blijven. Anderen zoeken het liever buiten op en doen aan Calisthenics. Een sport die draait om sterker worden door oefeningen te doen op basis van je eigen lichaamsgewicht. Populaire oefeningen zijn onder andere optrekken en dips. 

Een andere manier van gezond blijven is ook populair als zoekcategorie. Zo wordt er veel gezocht naar gezondheidsartikelen. Een van deze producten is bijvoorbeeld de thermometer. Het coronavirus brengt koorts met zich mee en men komt er nu achter dat zij geen thermometer hebben om hun lichaamstemperatuur mee te meten. Niet alleen thermometer is populair. Men is ook op zoek naar vitamines om gezond te blijven. Waar de een zoekt naar fruit, zoekt de ander naar gemak en vind een vitamine tablet voldoende om de weerstand mee te verhogen. 

Dat niet iedereen even gezond bezig is, maar wel naar gemak is ook terug te zien in de trend naar frituurpannen. Lekker en snel dat is de frituurpan wel. Dat men nog wel lekker wil eten is ook terug te zien in de trend naar afhaalrestaurants en andere thuisbezorgdiensten. Men kan dan wel niet meer naar een restaurant, maar restaurants kunnen nog wel naar de consument.

In de trends rondom corona is ook terug te zien dat men bang is om zich te gaan vervelen en op zoek is naar leuke dingen om te doen tijdens deze crisis. De populariteit naar game consoles, games en bordspellen is dan ook toegenomen. Daarbij is de legpuzzel de favoriet.

Waar liggen er kansen voor bedrijven?

Dat niet iedereen bezig is met de nadelen van het coronavirus en zijn lichtpuntje zoekt in de crisis is ook terug te zien in aandelen. Zo is bekend dat de economie een flinke klap heeft gekregen, wat ook betekent dat aandelen nu voor een aanzienlijk lagere prijs kunnen worden aangeschaft. Men is dan ook hevig op zoek naar het antwoord op de vraag of dit het juiste moment is om aandelen te kopen of dat zij hier beter mee kunnen wachten.

Ondanks dat het nu slecht gaat met de economie liggen er ook kansen voor bedrijven om op in te haken. In China, waar het virus al langer speelt, is ook de trend te zien dat mensen nog meer via online kanalen gingen bestellen. Ondanks dat hier ook terug is te zien dat er minder wordt besteed aan kleding, auto’s, thuis decoratie en elektronica is de vraag naar verse groenten, plastic weggooi handschoenen en luchtreinigers toegenomen. Ook het gebruik van bijvoorbeeld drones om goederen bij mensen in quarantaine is toegenomen. Op deze manieren kunnen bedrijven ook inspelen op de gebeurtenissen van nu.

Hoe lang deze noodsituatie duurt weet niemand, maar na regen komt zonneschijn. Als vervolg op dit artikel volgt spoedig een Checklist over hoe om te gaan met jouw campagnes.

The Next Ad White Paper

Download

Free trial

Easy set-up

No expertise required

Start scaling your business with The Next Ad today / Try The Next Ad Today

Small advertising budgets? Get our Essential product for free.