fbpx De psychologische effecten van quarantaine (NL)

Crisis Advertising

De psychologische effecten van quarantaine (NL)

Hoeveel maatregelen brengt het coronavirus nog met zich mee? En wat als Nederland ook in lockdown gaat? Dit zijn enkele van de vele vragen die miljoenen Nederlanders bezig houdt. Nu de maatregelen al veel weg hebben van een lockdown, zitten veel mensen thuis. En dat deze maatregelen nog een tijdje gaan duren is zo goed als zeker. De economie lijdt er onder, maar wat is nu het psychologische effect van deze social distancing op de mens? Wie treft het coronavirus het zwaarst? En wie zijn de helden die van ons Nederland weer een veilig land maken? In deze blog gaan wij dieper in op wat het psychologische effect van deze corona crisis doet met de mens en wat je ertegen kunt doen. 

Koen van den Brink

Data Analyst Intern at The Next Ad

Mar 25, 2020

Wat de psychologische effecten van quarantaine waren tijdens SARS?

Er wordt in het nieuws veelal de vergelijking gemaakt tussen COVID-19 en het SARS virus uit 2003. SARS is net als COVID-19 een coronavirus. Dit virus was bij lange na niet zo heftig als de verspreiding die het coronavirus van nu kent. Maar het schetst wel een beeld van hoe het er aan toe kan gaan in Nederland. 

De psychologische effecten van quarantaine liegen er niet om. In studies, waarbij eerder quarantaine werd bewerkstelligd, zijn een aantal negatieve effecten zichtbaar. De meest voorkomende effecten zijn PTSS, verwarring en woede. Stress symptomen ontstonden bij langdurige quarantaine door:

 • de angst om geïnfecteerd te worden
 • frustraties en verveling
 • te weinig goederen
 • te weinig informatie
 • financiële verliezen
 • en stigma (social stigma is het afkeuren, of het discrimineren, van een persoon op basis van sociale kenmerken die ervoor zorgen dat andere mensen bepaalde personen buitensluiten uit de sociale groep).

Deze negatieve psychologische effecten van quarantaine kunnen lang voortduren, afhankelijk van hoe lang de quarantaine (lockdown) duurt. Want hoe langer de quarantaine hoe ergers de negatieve effecten.

Wat is het advies van psychologen tegen de psychologische effecten van quarantaine?

Psychologen adviseren dat het belangrijk is in tijden van quarantaine dat mensen niet langer worden afgezonderd dan nodig, dat men tijdig en consequent op de hoogte moet worden gehouden van informatie en protocollen en dat zij genoeg voorraden (eten, drinken, medicijnen, e.d.) krijgen om te kunnen overleven. De reden hiervoor is dat als dit niet gebeurd de negatieve effecten op de mens sterker worden. 

In tijden als deze is het krijgen van de juiste informatie cruciaal. De reden hiervoor is dat mensen in quarantaine de situatie moeten begrijpen. Om dit te doen is het belangrijk dat:

 • Er een snelle en effectieve manier van communicatie is
 • Er genoeg voorraden zijn
 • De quarantaine periode zo kort als mogelijk is
 • Men weet dat de meest negatieve effecten komen van onvrijwillige quarantaine en dat deze effecten minder zijn bij vrijwillige quarantaine
 • Men ervoor open staat dat iedereen ervoor kan kiezen om in preventieve quarantaine kan gaan
 • Iedereen inziet dat de psychologische effecten van quarantaine langer duren dan de quarantaine zelf en zelfs veel langer kunnen duren dat de quarantaine zelf

Wie wordt het zwaarst geraakt?

Zorg medewerkers die in quarantaine zijn geraakt worden het zwaarst psychologisch geraakt. Zij hebben een grotere kans op het krijgen van PTSS klachten dan de niet-vitale beroepen gemeenschap. Deze zorgverleners kregen ook vaker te maken met stigmatisatie, waarbij zij eerder vermeden worden, verloren meer inkomen en werden al met al meer psychologisch geraakt. Psychologen melden dat zorgverleners die in quarantaine hebben gezeten meer last hadden van:

 • irritaties
 • angsten
 • frustraties
 • een gevoel van schuld
 • hulpeloosheid
 • isolatie en eenzaamheid
 • nervositeit
 • een droeve houding
 • zorgen

Door al deze negatieve effecten waren zij het minst gelukkig. De reden hiervoor was de angst om het virus te hebben en door te geven aan een ander.

Wat kan je zelf doen om je thuisisolatie door te komen?

Blijf niet stil zitten. Nu je thuis zit is dit nog geen teken dat je niet naar buiten moet. Er wordt geadviseerd om de frisse lucht op te zoeken. Hier doe je vitamine D mee op en dit zorgt voor een gezonde bloedsomloop waardoor je nieuwe bloedcellen aanmaakt en dit is goed voor je botten. 

Zorg ook dat je sociaal contact behoudt. Bel met vrienden, familie en collega’s om toch verbonden te blijven. Een trend die hierin nu speelt is de app House Party, waarbij je met meerdere mensen tegelijk kan gamen of videobellen. 

De sportschool is dan wel gesloten, maar ook thuis kun je voldoende workouts doen. Zorg daarnaast ook dat je gezond blijft eten. Groente en fruit geven je genoeg energie om de dag door te komen.

Zorg ook dat je het nieuws in de gaten houdt en probeer je op de positieve verhalen te richten.

Structuur aan je leven blijven geven helpt ook. Hierdoor verminder je het effect van verveling. Je kunt jezelf bijvoorbeeld dagtaken stellen, zoals het opruimen van jouw huis of zelfs het herinrichten van bepaalde delen van jouw woning.

Om ook te zorgen dat ouderen zich niet eenzamer voelen dan nodig is, kan je deze groep natuurlijk ook betrekken in je sociale netwerk. Doe de boodschappen voor de buren die wat minder vitaal zijn en laat deze achter bij de voordeur of bel bijvoorbeeld je opa en oma eens vaker dan normaal op. Vinden ze vast leuk!

Hoe ga je nu om met de angst voor het coronavirus?

Dat het coronavirus niet leuk is mag duidelijk zijn, maar hoe kan je nu voor zorgen dat de eventuele angst die je voelt verminderd wordt. Een aantal tips vind je hieronder.

Kijk uit met hoeveel tijd je besteed aan het nieuws en pas op voor “fake news”. Dat je op de hoogte wilt blijven wat betreft het coronavirus is belangrijk, maar let er op dat je hier niet in doordraait. Op elke zender is wel ongeveer hetzelfde nieuws te zien en hoe vaker je hiermee geconfronteerd wordt hoe sterker je angst groeit. Het is hiermee ook belangrijk dat je de juiste kanalen in de gaten houdt. “Fake news”verspreid zich in tijden als deze razendsnel en geven een verkeerd beeld van hoe de situatie er werkelijk aan toe is.

Ondanks dat Facebook probeert “Fake news”met man en macht tegen te werken, lukt dit nog lang niet altijd. Zorg voor jezelf dat je één of een paar bronnen hebt waarvan je informatie vandaan haalt, maar beperk deze mediums om jezelf te beschermen tegen verdere angsten. Denk bijvoorbeeld aan slechts twee momenten per dag, waarop je het nieuws raadpleegt.

Wat er wordt gedaan om deze zware tijden te overleven?

Onbaatzuchtigheid en het helpen van hen die hulp nodig hebben zijn positieve psychologische effecten van quarantaine. Tijdens een crisis als deze wordt ook het beste in ons naar boven gehaald. Verschillende bedrijven bieden hun producten tijdelijk gratis of tegen een korting aan. Er ontstaan overal om ons heen goede initiatieven voor de bestrijding van het coronavirus en de gevolgen die het virus met zich mee brengt.

Deze altruïstische daden komen voort uit mensen die anderen willen helpen zonder dat zij hier zelf iets voor terug willen. Zo zong de Spaanse politie een liedje voor bewoners die in lockdown zaten. Maar ook het initiatief om de helden in de zorg te bedanken door met heel Nederland om 20:00 uur op 17 maart, was een groot succes.

Wat doen bedrijven om te helpen?

Ook grote tech bedrijven dragen nu graag hun steentje bij. Zo hebben Google en Microsoft hun thuiswerksoftware tijdelijk gratis beschikbaar gesteld. Op deze manier wordt het vanaf huis werken extra gestimuleerd en kunnen meer mensen van huis werken. Ook andere bedrijven schieten te hulp waar zij maar kunnen. Door 3D-geprinte onderdelen heeft een Italiaans 3D-bedrijf bijvoorbeeld duikbrillen van de Decathlon om weten te bouwen tot beademingsmaskers.

Ook de eerder sceptische Elon Musk zet zijn beste beentje voor en heeft 1255 beademingsmachines uit China gekocht om deze te doneren aan ziekenhuizen in de Verenigde Staten die momenteel met een te kort zitten. Thuisbezorgd biedt haar platform ook tijdelijk aan voor afhaalrestaurants die hier tijdens de crisis geen commissie voor hoeven te betalen. Naast deze bedrijven zijn er nog tal van andere bedrijven en initiatieven die in deze crisistijd de wereld er weer bovenop proberen te krijgen. De strijd tegen het COVID-19 virus gaat door en misschien ligt de zwaarste tijd nog wel voor ons, maar het mooie aan dit virus is wel het altruïsme en de saamhorigheid die het doet ontstaan. En ook wij willen onze steun bijdragen.

The Next Ad White Paper

Download

Free trial

Easy set-up

No expertise required

Start scaling your business with The Next Ad today / Try The Next Ad Today

Small advertising budgets? Get our Essential product for free.